tallar-cebes-sense-plorar-cal-cargol-ribera-sabadell

AUTOR

CATEGORIA

Notícies

DATA

23 d’agost, 2021

Tallar cebes sense plorar a vegades pot ser un desafiament, per això en aquest article et portem els consells bàsics per a evitar-lo.

Primer hem d’entendre per què plorem quan tallem cebes. La resposta té una sòlida base científica, és a dir, quan es talla una ceba, s’allibera una molècula anomenada propanol, i aquesta molècula s’allibera d’una substància anomenada hidrolasa.

Aquesta molècula varia de 50 a 90 centímetres quan s’expulsa i és extremadament volàtil, la qual cosa fa que ingressi pel nas en respirar.

Ara bé, què podem fer per a tallar cebes sense plorar?

1. Deixa refredar les cebes.

Has d’haver notat això abans, però quan curtes les cebes tretes de la nevera, plores menys? Si la ceba la tens a temperatura ambient, la anilasa sortirà amb més facilitat en aquest líquid que deixa anar la ceba en tallar-la, mentre que si la ceba l’has tingut una estona en la nevera, sortirà menys substància en tallar-la.

2. Obre l’extractor.

El gas volàtil que s’allibera en tallar una ceba serà absorbit per la campana extractora, per la qual cosa un altre truc és obrir-lo i acostar-se en tallar una ceba.

3. Mullar el ganivet i la ceba amb aigua freda.

Aquest és potser el truc més famós. Quan tallis la ceba, pots remullar el ganivet i la peça que vulguis tallar en aigua freda. No obstant això, no val la pena fer-ho una sola vegada, sinó que cal repetir-ho en cada cort. Si tallaràs moltes cebes, pot ser que aquesta no sigui la millor tècnica perquè has de mullar el ganivet i les cebes en cada cort, i es pot fer etern.

4. Fica el ganivet en el congelador uns minuts.

Aquest truc només és adequat a l’estiu o per a persones que no tenen fred mai. És similar a l’anterior, però en aquest cas només necessites ficar el ganivet en el frigorífic uns minuts per a començar a tallar. A més, has de recordar que el ganivet perd la seva fredor, per la qual cosa la seva efectivitat serà menor.

5. Sempre ajuda tenir un bon ganivet.

El més important és tenir un bon ganivet. L’ideal és comprar un ganivet per a tallar verdures i esmolar-lo amb freqüència. Moltes vegades, a penes ens adonem d’això, però amb l’ús, el ganivet es desafilarà i produirà tallis més bruscos en el menjar. En el cas de les cebes, aquests talls més intensos fan que l’aliment destrueixi les seves fibres, expulsant així substàncies que ens fan plorar. Per descomptat, si el seu ganivet és bo i esmolat, el tall serà més net i s’alliberarà menys material.

I tu, tens algun truc que no hàgim comentat per a evitar plorar en tallar ceba?