taules-de-tall-ribera-sabadell-cal-cargol

AUTOR

Ribera Sabadell

CATEGORIA

Estris de cuina

DATA

4 de gener, 2021

A la cuina, no importa quina sigui la capacitat de cuinar de cadascun, necessitem tenir alguns utensilis bàsics. Les taules de tall són un d’aquests elements bàsics. I a l’hora de comprar-les tots tenim la mateixa pregunta: quins tipus existeixen i quins són millors. Per a ajudar-te, aquesta setmana us donem uns consells.

Tipos de taules

La classificació és ràpida perquè només depèn del material del qual estan fets. Tenint això en compte, podem trobar en el mercat panells de fusta, panells de polietilè, panells de vidre i panells de marbre.

Taula de polietilè

La taula de tall de plàstic o més específicament de polietilè és un dels taulers més populars en l’actualitat. Són còmodes perquè no pesen molt i es poden rentar en el rentavaixella. També són més econòmics i no danyaran el tall del ganivet. Es fabriquen en diferents grandàries i colors. La qual cosa permet triar un per a cada tipus d’aliment.

colors-taules-de-tall

Actualment en restauració són les que s’empren per mesures d’higiene i sempre se segueix el mateix codi:

  • Blanc: formatges, pa, brioixeria,…
  • Vermell: carn vermella (vedella, xai,…)
  • Blau: peix i marisc
  • Verd: fruites i verdures
  • Groc: carn blanca (pollastre, gall dindi, …)
Encara que en principi tot semblin avantatges, podem dir en contra d’elles, que sempre cal posar un drap humit sota per a evitar que es moguin. I des del punt de vista visual, no tenen el mateix encant que les altres.

Taula de fusta

A causa del seu aspecte, les taules de fusta no sols serveixen per al tall, si no que en moltes ocasions, les portarem a la taula perquè llueixin i realcin certs productes o plats.

Hi ha molts tipus de fusta però les més emprades són l’olivera, el mànec, l’acàcia, l’auró,… sent la duresa, la característica que les diferenciarà (les d’olivera i acàcia són les més dures). Les taules de fusta sovint es poden adequar a més d’una funció ja que es poden usar per les dues cares. Per exemple, la taula de fusta de trinxar té una cara llisa per a tallar i un revers adequat per a trinxar, en el qual ve un anell d’acer inoxidable amb pinchos per a assegurar peces de carn o ocells i que no es moguin al trinxar. També compta amb un acanalat i un petit dipòsit prop de la vora per a acumular els sucs que surtin al tallar. Un altre exemple són les taules de pa que tenen un costat llis i un altre amb escletxes sobre un dipòsit per a acumular les molles i no deixar tacada la superfície sobre la qual estiguem treballant.

En general, les taules de fusta no llisquen sobre les superfícies, la qual cosa les fa més còmodes. I sempre que les tractem correctament, duren més temps, adquirint pàtina i bellesa amb l’ús.

En contra del que molts creuen, la fusta és més higiènica que altres materials ja que a causa de l’estructura de la seva composició, permeten que els bacteris que penetrin en elles, no tornin a la superfície, evitant així el risc de contaminació.

Per a mantenir-les com a noves el major temps possible, serà necessari rentar-les rapidament en aigua tèbia i assecar-les inmendiatamente després de cada rentada. De tant en tant, convé fer-los una neteja més en profunditat passant per la superfície mitja llimona, ja que l’àcid destruirà els bacteris. A més, en les d’olivera serà adequat hidratar-les amb una mica d’oli d’oliva de manera habitual, perquè no s’obrin amb el temps i en la resta de fustes es pot donar una capa d’oli especial per al manteniment de les taules de tall.

Les taules de fusta mai s’han de deixar en remull o en contacte amb aigua més de l’estrictament necessari i per descomptat, no són aptes per a rentavaixelles.

Taula de cristall i taules de marbre

Realment l’ús de les taules de marbre i cristall és més decoratiu i per a presentació, que de tall. Ja que a causa de la duresa d’aquests materials, és molt fàcil danyar el tall dels ganivets al tallar en elles.
Això sí, seran imbatibles a l’hora de mantenir-se en perfecte estat al llarg dels anys. Sempre que no els donem un mal cop.

Quina taula de tallar és millor?

A gust i necessitat del consumidor. Ja que cadascun tindrà una resposta, segons les seves preferències i si aquestes premien la comoditat, la decoració o un equilibri entre ambdues.
L’ideal de qualsevol manera, és tenir mínim un parell de taules diferents per a poder separar el tall dels aliments crus, d’aliments preparats i evitar possibles problemes de contaminació.
I després ja triar les que més t’agradin si les usaràs per a presentar, ja que uns bons formatges figuraran el doble presentats en una bonica taula.