morter-quin-necessito-cal-cargol-ribera-sabadell

AUTOR

Ribera Sabadell

CATEGORIA

Estris de cuina

DATA

11 de Novembre, 2020

El primer que s’ha de tenir en compte a l’hora de comprar un morter és quin ús li donaràs. Abans de comprar un morter i maça, són les característiques clau del morter: el material, la forma i la grandària. En aquest post ens centrem en aquests aspectes.

FORMA

Els millors morters són profunds i arrodonits en el seu interior. Això evita que els ingredients saltin o es vessin. Les formes més amples i menys profundes no contenen els ingredients igual de bé.

BASE

Una base amb suficient diàmetre és important per a oferir estabilitat. Alguns morters són massa estrets i arrodonits, per la qual cosa els ingredients se surten amb facilitat i/o massa cònics i no resulten estables si necessitem oprimir amb la maça sobre les parets. Una base més àmplia i una mica arrodonida funciona millor.

PES

Un bon morter ha de pesar però no moure’s mentre piquem i per a poder aguantar la pressió.

GRANDÀRIA

Quant a la grandària, és millor pensar en gran que en petit. Si busques comprar un sol morter i una mà de morter, l’ideal seria un de gran capacitat, ja que pots picar petites i grans quantitats. Un morter massa petit és d’ús més limitat i requereix treballar en moltes tandes. Recorda que realment només pots treballar còmodament la ½ de la capacitat del morter, sense que se surtin els ingredients.

LA MAÇA O MÀ DE MORTER

Ha de tenir una bona grandària, sempre proporcionat al bol i una bona curvatura en la bola de la maça.

PER A FINALITZAR

El material ideal per a un morter i la seva mà és algo pesat, molt dur i resistent. No ha de ser tan aspre com perquè resulti porós o difícil de netejar, ni ha de ser tan polit que resulti relliscós.

L’ideal per a la nostra cuina mediterrània, i que pot complir perfectament la comesa per a altres cuines més exòtiques (encara que amb un esforç lleugerament major), és el tradicional morter de Macael. Per a facilitar fins i tot més la tasca, som partidaris de la maça de marbre, encara que no sigui lleugera.

Altres models de morter de pedra també són efectius. No obstant això, els morters de fusta i d’altres materials poden tenir usos mes limitats i no resultar igual d’efectius que els anteriors per a totes la tasques. Això no vol dir que no tinguin els seus avantatges (com la de ser lleugers), per la qual cosa si les nostres necessitats amb el morter es limiten a unes certes tasques (majar fruita seca i safrà) faran les vegades adequadament. Tots els morters tenen els seus avantatges i els seus desavantatges, per exemple, en el cas del morter de porcellana o gres cal anar amb compte ja que si cau es trencarà, o en el cas del d’acer inoxidable mai tindràs problema de neteja ja que es pot ficar al rentavaixella, però la seva superfície llisa i suau fa que els ingredients es llisquin mes fàcilment.

En aquest post esperem haver-te ajudat amb els punts clau a tenir en compte a l’hora de decidir quin ens encaixa millor en la teva cuina. I sinó, sempre podeu contactar amb nosaltres per ajudar-vos a decidir.

morter-quin-necessito-cal-cargol-ribera-sabadell